Granica ciągu
LoRD: | | 5 | |
Oblicz granicę an= √ |
| |
| | n+1 | |
17 paź 18:10
sushi_gg6397228:
a jakby nie było pierwiastka, to umiesz policzyć granicę ?
17 paź 18:14
LoRD: tak
17 paź 18:24
sushi_gg6397228:
wynik bedzie taki sam
17 paź 18:25
5-latek: To policz a potem wyciag z tego pierwiastek
17 paź 18:26
LoRD: Man jeszcze jedno pytanie odnośnie twierdzenia o trzech ciągach. Mam taki przykład:
| | 2n2 cos (5n) | |
an= |
| Jak bedzie wyglądała nierówność? |
| | n3+5 | |
17 paź 18:34
sushi_gg6397228:
ogranicz cos (5n) i tw z 3 ciągów
17 paź 18:36
LoRD: −1 ≤ cos (5n) ≤ 1 ?
17 paź 18:42
sushi_gg6397228:
tak
17 paź 18:43
LoRD: | | 7n−2 | |
A granica ciągu an= |
| |
| | 2−7n−1 | |
17 paź 19:17
sushi_gg6397228:
i jest z górki
17 paź 19:23