Równanie rekurencyjne
Mark: Rozwiaz równanie rekurencyjne xn+2 + xn = 0 z warunkami poczatkowymi x0 = 0,
x1 = 1.
17 paź 17:58
PW: Oblicz x2, potem x4 i...
17 paź 18:02
anaisy: Mamy xn+2+xn=0 i xn+4+xn+2=0, skąd xn=xn+4. Wystarczy więc znać cztery pierwsze
wyrazy tego ciągu.
17 paź 22:06
Mariusz:
Chyba najwygodniej będzie funkcjami tworzącymi
Aby skorzystać z sumy szeregu geometrycznego i jego pochodnych
trzeba rozłożyć na sumę ułamków "nad zespolonymi"
Mnożenie i potęgowanie proponuję wykonać na postaci trygonometrycznej
24 paź 14:44