Zadanie nr 1.10
5-latek:

Na plaszczyznie obrano n(n≥20) roznych wspoliniowych punktów A
1,A
2, A
3 ....A
n w ten sposób
ze A
i lezy miedzy A{i−1}i A
i+1 dla i=1,2 3 ...n−1 oraz |A
i,A{i+1}=r dla i=1,2,3,...
n−1.
Rozwazmy odcinki których konce naleza do zbioru wybranych punktów
Ile z tych odcinkow ma dlugosc
a)r
b)2r
c)3r
d)10r
e) (n−2)r
17 paź 17:50
5-latek:
17 paź 18:23
5-latek: Pomoze ktoś w tym zadaniu?
17 paź 21:03
5-latek: Ten rysunek to a tak zrobiłem
17 paź 21:06
sushi_gg6397228:
moze trzeba zaczac po kolei
A2 lezy między ...
17 paź 21:16
Janek191:
a) n − 1
17 paź 21:21
5-latek: A−2 lezy miedzy A1 i A3
17 paź 21:22
sushi_gg6397228:
17 paź 21:31
5-latek: Nie rozumiem tego
dlaczego n−1 . Tzn który punkt musimy odjąć od npunktow
nawet A1 lezy pomiędzy Ani A2
17 paź 21:31
Janek191: `
b) n − 2
c) n − 3
17 paź 21:35
Janek191:
Między dwoma kolejnymi punktami odległość jest równa r.
17 paź 21:36
Janek191:
A1 , A2, A3
A2 , A3, A4
itd.
17 paź 21:38
5-latek: Janek możesz to narysować albo jakos inaczej wytlumaczyc
teraz w a) czemu n−1
17 paź 21:39
Janek191:

Rysunek dla n = 11
Jest 10 czyli n −1 odcinków o długości r
Jest 9 czyli n − 2 odcinków o długości 2r
17 paź 21:44
5-latek: Już teraz widze i dzięki bardzo

czyli dla 10r będzie n−10
a dla (n−2)r będą 2 odcinki
17 paź 21:48