Liczby urojone
Pio: | | 7−3j | |
Jak rozwiazac tak zadanie? Chodzi o liczbe urojona j. |
| = |
| | 1+2j | |
17 paź 17:15
sushi_gg6397228:
Czy umiesz usuwać niewymierność ?
17 paź 17:17
J:
pomnóż licznik i mianownik przez: 1 − 2j
17 paź 17:18
Pio: Tak umiem, mnozę górę i dół mianownika przez 1−2j, ale mam wrażenie ze gdzies ciagle popelniam
| | 1−17j | |
błąd ponieważ wynik nie powinien byc ułamkiem a mi ciagle wychodzi |
| . Wynik powinien |
| | 5 | |
byc prosty zebym mogł go łatwo zaznaczyc na w ukladzie wspolrzędnych a skracajac to prez 5
jest to dosyc ciezkie.
17 paź 17:21
sushi_gg6397228:
policz jeszcze raz licznik
zaznacz sobie pięć kratek jako jedna jednostka−−> i bedziesz miec punkt na przecięciu kratek
17 paź 17:25
Pio: czy chociaz wynik działan mam poprawny?
17 paź 17:25
sushi_gg6397228:
(7−3i)(1−2i)= 7−14i−3i −6= 1−17i czyli sie zgadza
17 paź 17:27
Pio: Dlaczego sie zastanawiałem? W calym zadaniu mam zaznaczyc 9 takich punktów w jednym ukladzie.
Biorąc pięc kratek jako jednostke układ bedzie baaardzo duzy jak na zeszyt

Ale
najwidoczniej tak ma byc
17 paź 17:31
sushi_gg6397228:
musisz wziąć najmniejszą wspólną wielokrotność
| | 1 | | 1 | |
jak bedzie |
| i |
| to bedzie 35 kratek− dlatego na uczelni nosi sie A3 a nie A4 |
| | 5 | | 7 | |
17 paź 17:35
Pio: | | 3+4j | | 4−7j | |
a możecie mi jeszcze podac wynik takiego działania: |
| − |
| ? Jeszcze |
| | −1+j | | 7−j | |
trudniejszy do zanzaczenia wynik niz wczesniej wyliczylem

nie wiem czy jestem juz zmeczony
czy robie gdzie bledy

błagam i pomoc.
17 paź 18:06
sushi_gg6397228:
pokaz swoje obliczenia
licz kazdy ułamek osobno
17 paź 18:07
Pio:
góra 22+14j
dół −6+8j
17 paź 18:11
sushi_gg6397228:
nie zrobiłeś tego o co prosiłem ,tylko coś sobie tam policzyłeś
17 paź 18:15
Pio: Przepraszam.
Góra: (3+4j)(7−j) − (4−7j)(−1+j) = 21−3j+28j−4j2−(−4+4j+7j−7j2) = 21+25j−4j2+4−11j+7j =
25+14j+3j = 22+14j
Dół:(−1+j)(7−j) = −7+j+7j−j2 = −7j+8j+1 = −6+8j
17 paź 18:22
sushi_gg6397228:
miałeś policzyć osobno każdy ułamek, a nie robić wspolny mianownik
17 paź 18:26
17 paź 18:44
sushi_gg6397228:
(3+4i)(−1−i)=...
17 paź 18:45
Pio: (3+4i)(−1−i)= −3−3i−4i−4i = −3−7i−4*(−1)= 1−7i
17 paź 19:01
sushi_gg6397228:
(−1+i)(−1−i)=...
potem zapisz obliczenia do drugiego ułamka
17 paź 19:05
Pio: (−1+i)(−1−i)=1+j−j−j
2=1−(−1)=2
| | 4 − 7j | |
drugi ułamek: |
| |
| | 7 − j | |
(4−7j)(7+j}=28+4j−49j−7j
2=28−45j−7*(−1)=35−45j
(7−1)(7+j)=49−j
2=49−(−1)=50
17 paź 19:15
sushi_gg6397228:
2 ułamek mozna skrócić , nieprawdaż ?
17 paź 19:22
17 paź 19:26
sushi_gg6397228:
jakoś dziwnie skróciłeś to
17 paź 19:28
Pio: Faktycznie, głupi bład
| 35−45j | | 5(7−9j) | | 7−9j | |
| = |
| = |
| |
| 50 | | 50 | | 10 | |
17 paź 19:33
sushi_gg6397228:
i teraz odejmujemy, jak bylo w przykladze o 18.06
17 paź 19:34
Pio: | 1−j | | 7−9j | | 5−35j | | 7−9j | | =5−35j−7+9j | | −2−26j | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| = |
| 2 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
17 paź 19:43
Pio: a czy jeszcze da sie taki wynik zapisac w postaci a+bj bo tak mam go wpisac w karte odpowiedzi
17 paź 19:51
17 paź 19:55
Pio: Bardzo Ci dziękuje za pomoc i że wytrwałeś ze mną

przez te 2 godziny
17 paź 19:58
sushi_gg6397228:
zapisz koncowy wynik, dla przykładu nr 1 i tego ostatniego
17 paź 20:01
sushi_gg6397228:
na zdrowie
17 paź 20:01
17 paź 20:06
sushi_gg6397228:

zgadza sie
na razie 1 jednostka= 5 kratek
czyli mozna zrobić wykresik na duże III i IV ćwiartke, a nie symetrycznie
17 paź 20:10
Pio: Ok, dzięki jeszcze raz
17 paź 20:15