Nietypowa pochodzna dln(y)/dln(x)
kopyta: Mam nietypową pochodną do policzenia, nie wiem jak się za nią zabrać i czy właściwie to się
oblicza w jakiś sposób?
takie równanie
| | x | | dy | | dln(y) | |
T= |
| * |
| = |
| |
| | y | | dx | | dln(x) | |
17 paź 16:54
kopyta: ktoś coś?
17 paź 17:46
vede: też jestem ciekaw, bo raz się spotkałem z takim problemem w pewnym lemacie, ale nie zrozumiałem
tej transformacji
17 paź 17:51
ku: Wciąż czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam.
3 cze 19:03
jc:
d ln x = (1/x) dx
d ln y = (1/y) dy
Dzielimy stronami
(d ln y)/(d ln x) = (x/y) (dy / dx)
3 cze 19:13