moze ?
suma: suma trzech liczb jest równa 114. Jeśli pierwszą liczbę zmniejszymy o 14, drugą zwiększymy o
14, a trzecią zwiększymy o 36, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Jeśli w nowym ciągu pierwszą
liczbę zwiększymy o 5/3, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
17 paź 16:47
sushi_gg6397228:
czekasz na gotowca ?
17 paź 17:05
suma: mi wychodzi coś takiego
2y−x−z=−6
x+y+z=144
y2−60x+28y−5/3xz−70/3z=644
i nw czy to dobrze
a jak tak to jak dalej liczyć bo nie ogarnaiam jak są trzy niewiadome
17 paź 17:13
sushi_gg6397228:
zapisz to zdanie równaniem
Jeśli pierwszą liczbę zmniejszymy o 14, drugą zwiększymy o 14,
a trzecią zwiększymy o 36, to otrzymamy ciąg arytmetyczny.
17 paź 17:15
J:
x + y + z =114
2(y+14) = (x−14)(z + 36)
| | 5 | |
(y+14)2=(z + 36)(x− 14 + |
| ) |
| | 3 | |
17 paź 17:17