Naszkicuj wykresy funkcji
QZ: Naszkicuj wykresy funkcji:
a) f(x)=lim n→
∞ x
n
b) f(x)=lim n→
∞ (1+x
2+...+x
n)
Może mi ktoś dać chociaż jakieś wskazówki jak się za to zabrać?
17 paź 16:46
sushi_gg6397228:
to bedzie ciezko, mozesz sobie porobić dla n=1; n=2; n=3 i zobaczyć jak to bedzie szlo
17 paź 17:06
QZ: problem w tym, że mi wychodzi granica w nieskończoności

do tego x≠1, bo będzie
nieoznaczone... jakbym miał to narysować to skończyłby mi się zeszyt... co najmniej xDD
17 paź 17:10
henrys:

ja bym zrobił tak:
a) f(x)={0 dla x∊(−1,1)
{1 dla x=1 dla pozostałych funkcja jest nieokreślona
| | x2 | |
b) lim 1+x2+...+xn=1+ |
| dla |x|<1 |
| | 1−x | |
| | x2 | | x2−x+1 | |
f(x)=1+ |
| = |
| dla |x|<1 (żeby narysować wykres, zbadaj funkcję) |
| | 1−x | | 1−x | |
17 paź 17:57