granice ciągów
browny11: | | 3n−6 | |
Ile wynosi lim n→∞ ( |
| ) 5−2n? Będę wdzięczny za odp  |
| | 3n+4 | |
17 paź 16:38
ICSP: na oko to chyba będzie e−10 * (−2)/3 = e20/3
17 paź 16:39
browny11: Ale jak to rozwiązać?
17 paź 16:42
ICSP: ale pytałeś ile wynosi
| | 1 | |
dopasuj do wzoru : lim (1 + |
| )an = e |
| | an | |
17 paź 16:44
browny11: No właśnie mam problem jak dopasować do tego wzoru bo w mianowniku nie mam tylko 3n żeby to
rozbić tylko 3n+4
17 paź 16:47
ICSP: | 3n − 6 | | −10 | | 1 | |
| = 1 + |
| = 1 + |
| |
| 3n + 4 | | 3n + 4 | | | |
17 paź 16:49
browny11: A no tak teraz zrozumiałem

taki banał... dzięki wielkie :0
17 paź 16:51
17 paź 17:26
17 paź 17:27
browny11: zamiast e
20/3 wyszło mi to co napisałem wyżej
17 paź 17:53
ICSP: ale przecież liczysz granicę ?
17 paź 17:55
browny11: aaa okej dzięki
17 paź 17:59