Skala
Sylwia: Mapę w skali 1:800 000 powiększono do 120% jej pierwotnej wielkości. Jaka będzie skala
powiększonej mapy?
Wynik to 1:666 667 ale nie wiem skąd się wziął
17 paź 16:33
andy: Proporcja
120%=800000
100%=x≠
itd.😂
17 paź 20:56
Janek191:
1
k =
800 000
Pm = k*P
więc
Pm
1
P
=
⇒ Pm =
P
800 000
800 000
oraz
Pm' = 1,2 Pm
zatem
1,2 P
800 000
1,2
1
k ' =
=
=
P
800 000
666 667
17 paź 21:02
PW: To samo co Janek191, ale jak dziecku:
Odcinek na mapie o długości a ma w rzeczywistości długość d = 800 000 a.
Jeżeli powiększymy mapę, to z a powstanie odcinek o długości b = 1,2 a.
Wtedy
b
1,2 a
1,2
=
=
d
800 000 a
800 000
− stosunek obrazu odcinka na nowej mapie do rzeczywistego odcinka w terenie jest równy
1
,
666 667
czyli taka jest skala powiększonej mapy.
17 paź 21:38
Janek191:
A dziecko się nie odzywa
Sposób PW: jest lepszy