Rozważ ile rozwiązań
Xyna: Rozważ ile rozwiązań: a2 (x−1) − ab = b2(x+1) + ab
17 paź 16:13
ICSP: x(a2 − b2) = (a+b)2
czyli masz równanie typu Cx = D.
17 paź 16:15
Xyna: A bardziej dobitnie, co to oznacza dla rozwiązań?
17 paź 16:17
ICSP: no jak to jest ?
Cx = D
weźmy kilka przykładów :
| | 5 | |
1*x = 5 ⇒ x = |
| − jedno rozwiazanie |
| | 1 | |
0*x = 5 ⇒ równanie sprzeczne
0*x = 0 ⇒ nieskończenie wiele rozwiązań.
Potrafisz wyrazić ilośc rozwiązań poprzez warunki na C oraz D ?
17 paź 16:20
Xyna: A czy mogę skrócić to wyrażenie do funkcji y=x (a−b) = a+b ?
17 paź 16:32
ICSP: Nie możesz.
17 paź 16:33
Xyna: Czyli rozważam przypadki gdy a=b, a=0, a należy do R\{0}?
17 paź 16:44
ICSP: ogólnie rozważasz przypadki C = 0 oraz C ≠ 0 z tym, że ten drugi zawsze produkuje jedno
| | D | |
rozwiazanie x = |
| . Problemem jest pierwszy. |
| | C | |
17 paź 16:46