Wielokrotność liczb
kami: Największy wspólny dzielnik dwóch liczb dodatnich całkowitych wynosi 9. Jedna z liczb jest o
15%
większa od drugiej. Jaka jest nawiększa wspólna wielokrtonosć tych liczb?
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, wiem jedynie, że liczby to a i b=1,15a. Pomoże ktoś? Wiem
jak policzyć wielokrotnośc (wooow), ale jak obliczyć ile wynosi a?
17 paź 15:57
Mila:
Popraw treść, zwykle oblicza się NWW− najmniejszą wspólną wielokrotność.
b=a+0.15a
b=1.15a
a∊C
+ i b∊C
+
a=9k, k∊C+
| | 1.15*81k2 | |
NWW(a,b)= |
| =1.15*9k2 |
| | 9 | |
Myśl dalej sama.
18 paź 00:00