Ciagi i geo
Dejwid : 3. Koło K1 ma promień długości r. Wewnątrz tego koła rysujemy kolejno koła K2, K3, K4, . . .
takie, ze kolejne koło ma średnicę równą promieniowi poprzedniego koła, oblicz sumę obwodów 10
kół, ja to robiłem jako sumę 10 wyrazowwego ciągu geometrycznego ale to jest tak od
pierwszego koła to 2πr, drugiego to 1/2 πr, a trzeciego to już 1/4 πr co daje niezgodność w
tym iż kwadrat środkowego wyrazu jest równy iloczynowi sąsiednich, co mam teraz począć?
17 paź 14:40
Dejwid: ktoś coś?
17 paź 16:16
Dejwid: ?
18 paź 19:41
Godzio:
d
1 = 2r
d
2 = r
...
L
1 = 2πr
L
2 = πr
....
18 paź 19:44
Dejwid: Ty Godzio czy Ty nosisz okulary?
18 paź 19:53
Godzio:
A z czym masz teraz problem? Nie rozwiałem Twoich wątpliwości?
18 paź 21:28
PW: Pytasz "... co mam teraz począć?"
Będziesz musiał już sam sobie poradzić.
18 paź 21:33
daras:
18 paź 22:08