1 | ||
nieskończony o q= | a1=2 . Mam obliczyć sume n pierwszych wyrazów. | |
3 |
|
| |||||||||||||||||||||
Sn=2* | = | |||||||||||||||||||||
| 3 |
1 | 1 | |||
i tu mam problem. Wiem że skoro n→∞, a | ≤1, to ( | )n dąży do 0, czyli: | ||
3 | 3 |
1 | ||
Sn= | ||
3 |
1 | ||
tylko jak zapisać to że | do n to 0? Mój nauczyciel bardzo czepia się zapisu | |
3 |
1 | ||
To co napisałaś wystarczy, i nikt się nie będzie "czepiał". Poprawić tylko − nie Sn = | , | |
3 |
1 | ||
ale Sn → | . | |
3 |
1 | 2 | |||
1 − | = | , | ||
3 | 3 |
1 | ||
3·(1 − ( | )n) ![]() | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |