Długość łuku okręgu
kamila150699: Cztery punkty leżące na okręgu o promieniu r podzieliły okrąg na 4 łuki. Kąty środkowe oparte
na
tych łukach ustawiono w pewnej kolejności i okazało się, że każdy kąt jest 3 razy większy od
poprzedniego.Oblicz długość łuku okręgu, na którym oparty jest największy kąt.
| | α | |
Jak rozwiązać takie zadanie? Wiem, że wzór na dł. łuku to Ł= |
| * 2πr. |
| | 360 | |
Czy α można obliczyć w ten sposób, że skoro każdy kąt jest 3 razy większy od poprzedniego
to β=3α γ=9α itd. i potem wychodzi 40α=360, a największy kąt czyli δ ma 243? I skąd wziąć r?