oblicz x
Kacper99: Oblicz x
log2*√2x = −3
17 paź 13:18
Kacper99: log2p2x=−3
17 paź 13:19
Kacper99: 2 pierwiatki z 3 w podstawie
17 paź 13:19
J:
zapisz to porządnie
17 paź 13:20
Janek191:
| | 1 | |
log2 √2x = − 3 ⇔ 2−3 = √2 x ⇔ |
| = √2 x ⇔ |
| | 8 | |
17 paź 13:22
AcidRock: Z definicji logarytmu:
logab = c ⇔ ac = b
Więc w naszym przypadku:
log2√3√2x = −3 ⇔ (2√3)−3 = √2x
Dalej dasz radę?
17 paź 13:22
Kacper99: log2√2 x= −3
tylko √2 jest jeszcze podstawą logarytmu
17 paź 13:23
Kacper99: możesz dokończyć?
17 paź 13:23
J:
... ⇔ x = (2√2)−3
17 paź 13:24
Janek191:
| | 1 | |
log2√3 x = − 3 ⇔ (2√3)−3 = x ⇔ x = |
| ⇔ |
| | (2√3)3 | |
17 paź 13:25
Kacper99: nie rozumiem
17 paź 13:25
J:
albo: √2x = (2√2)−3
17 paź 13:26
J:
człowieku ... napisz co jest podstawą , a co jest liczbą logarytmowaną ?
17 paź 13:26
Kacper99: podstawą są 2 √2 logarytmową jest x
17 paź 13:27
J:
patrz: 13:24
17 paź 13:28
Kacper99: ok dzięki
17 paź 13:29
Janek191:
Ale namącił
17 paź 13:30