matematykaszkolna.pl
dowodzenie Bartek: Funkcja f: X−>Y jest odwracalna ⇔jest różnowartościowa i jest "typu na". To jest dowód z wykładu: Przypuśćmy, że f ma funkcję odwrotną f1, to: jeśli x1,x2∊X oraz f(x1)=f(x2), to: x1 = f−1(f(x1)) = f−1(f(x2))=x2; Jest więc różnowartościowa itd. Czy może mi ktoś podpowiedzieć treść dowodu w drugą stronę tzn. że funkcja odwrotna ma funkcję odwracaną? I jeszcze: jeżeli mam funkcję odwrotną, to jak nazwać funkcję, którą odwracałem?
17 paź 13:13
Bartek: Posłuchajcie, mnie się w ogóle wydaje, że w tym nie kompletnym z resztą dowodzie jest błąd. Przecież nie można na postawie x1=x2 stwierdzić, że funkcja jest różnowartościowa.
17 paź 13:35
PW: Wcale nie uczynił założenia, że x1 = x2 − wziął dowolne i pokazał, że z równości f(x1) = f(x2) wynika x1 = x2. Tak naprawdę nic nie pokazał Dla funkcji f{−1 elementy f(x1) i f(x2) są argumentami,zaś x1 i x2 − odpowiednimi wartościami. Znaki "=" zamienić na "≠" i będzie dobrze. Bierzemy różne argumenty y1 = f(x1) i y2 = f(x2). Zakładamy że y1 ≠ y2 i pokazujemy, że wtedy f−1(y1) ≠ f−1(y2), to znaczy f−1(f(x1)) ≠ f−1(f(x2))
17 paź 14:42
Bartek: No właśnie o to chodzi. Dziękować
17 paź 15:38
Bartek: PW, a jak fachowo nazwać funkcję, która posiada funkcję odwrotną? Funkcją odwrotną odwrotnej?
17 paź 16:07