Oblicz granicę
Adam: Wyznacz granicę ciągu
lim (1− 1/n)n
17 paź 12:50
17 paź 12:54
Adam: rozumiem że trzeba tu wykorzystać wzór lim(1+an)1/an=e ale jak zmienić zeby był + a nie −?
17 paź 13:07
17 paź 13:19
17 paź 13:31
J:
| | a | |
po co kombinujesz ? ... lim (1 + |
| )n = ea |
| | n | |
17 paź 13:32
J:
tutaj: a = − 1
17 paź 13:32
Przemysław: hmm... no tak, ale to wynika z tego rozumowania, którego użyłem i definicji eksponenty.
17 paź 13:34
J:
nie wyważa się otwartych drzwi
17 paź 13:35
Przemysław: Ale masz rację, jak już się ma udowodniony wzór to lepiej chyba go używać
17 paź 13:35