Zadanie konkursowe
Niemondrytyp: Zadanie konkursowe. W górach samochód z miasta A do B jedzie ze średnią prędkością 60km/h,
natomiast z B do A ze średnią prędkością 40km/h. Oblicz średnią prędkość samochodu na trasie z
A do B i z powrotem do A.
Nie znam jakiejś własności/to jest banalne/brakuje czegoś w poleceniu wtf?
17 paź 12:25
pigor: ..., |AB|=|BA|=s=const. więc v
śr.
to średnia harmoniczna danych v,, czyli
| | 2s | | 2s | |
vśr.= |
| = |
| = |
| | t AB+t BA | | | |
| | 2*60*40 | |
= |
| = 2*6*4= 48[km/h]. ...  |
| | 60+40 | |
17 paź 12:34
Niemondrytyp: łooooooo mogę dostać link do działu ze średnią harmoniczną?
17 paź 12:52
PW: Te wiadomości na nic się nie przydadzą, pigor tak "mimochodem" tylko wspomniał, że jest to
średnia harmoniczna, przecież rozwiązanie działa bez tej nazwy.
17 paź 14:17
Niemondrytyp: Tak, ale w jaki sposób się ową średnią rozwiązuje? Chciałbym zobaczyć dokładny wzór i opis żeby
jakoś to przyswoić

btw pierwszy raz widzę tego typu zadanie.
17 paź 16:07