Obraz
Milenabrmk: Obraz o wymiarach 40x60cm oprawiony został w drewnianą ramę wykonaną z cienkiej
prostopadłościennej listwy. Oblicz szerokość ramy wiedząc że pole powierzchni jej zewnętrznej
części jest równe polu obrazu. Rozwiązanie odpowiedzi jest w internecie ale nie jest dla mnie
zrozumiałe. Mógłby ktoś rozwiązać krok po kroku? Z góry thx
17 paź 12:20
Milenabrmk: upup
17 paź 16:07
Milenabrmk: Mogę liczyć na pomoc?
17 paź 18:43
sushi_gg6397228:
rysunek zrobiony ?
17 paź 18:47
sushi_gg6397228:
zacięłaś się ?
17 paź 19:06
Eta:

x>0 −− szerokość ramki
z treści zadania:
P(
obrazu)= 60*40 = P(
ramki)
Wymiary obrazu z ramką : 60+2x i 40+2x
P(obrazu z ramką) = 2 pola obrazu
to (60+2x)*(40+2x)= 2*40*60
2(30+x)*2(20+x)= 4* 40*30 | :4
(30+x)(20+x)=40*30
to x=10 cm
17 paź 20:17