indukcja
janusz: Dla każdego n∊N liczba 5*72(n+1) + 23n jest podzielna przez 41. mam to wykazać
indukcyjnie i proszę o jakieś wskazówki
17 paź 12:20
janusz: ktos ma jakis pomysl
17 paź 13:49
Eta:
Sprawdzamy dla n=1
L= 5*74+83= 41*293 −− jest podzielna przez 41
założenie indukcyjne
dla n=k
5*72(k+1)+23k= 41t , t∊N
teza indukcyjna
dla n= k+1
5*72(k+2)+23k+3 = 41 s , s∊N
dowód indukcyjny
L=5*72(k+1)+2+23n +3= 5*72(k+1*72+23k*23=
=49*5*72(k+1)+ 8*23k=
= 8*5*72(k+1) +8*23k+ 41*5*72(k+1) =
= 8*41t + 41*5*72(k+1) = 41*s
wniosek ... liczba taka jest podzielna przez 41 dla każdego n∊N
17 paź 14:20
Eta:
Pomysł jest ... jak widać

ale odzewu nie ma ?
17 paź 22:49
janusz: dziekuje bardzo
18 paź 15:43