Oblicz granicę ciągu
Adam: na mocy twierdzenia o 3 ciagach oblicz granicę ciągu
√3n+sin n pierwiastek jest stopnia n
17 paź 11:54
ICSP: 3n − 1 ≤ 3n + sin(n) ≤ 3n + 1
17 paź 12:25
Przemysław: (3n−3)
1/n≤(3n+sin n)
1/n≤(3n+3)
1/n
(3(n−1))
1/n≤(3n+sin n)
1/n≤(3(n+1))
1/n
3
1/n*(n−1)
1/n≤(3n+sin n)
1/n≤3
1/n*(n+1)
1/n
(n−1)
1/n=1+a
| | | | n(n−1) | |
n−1=(1+a)n≥ | a2= |
| a2 |
| | | 2 | |
| | 2(n−1) | | 2 | |
a2≤ |
| = |
| →0 ⇒a→0 |
| | n(n−1) | | n | |
co implikuje: (n−1)
1/n=1+a→1
tak samo (n+1)
1/n→1
3
1/n→1
1≤(3n+sin n)
1/n≤1
więc szukana granica równa się 1.
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem
17 paź 12:33