Indukcja matematyczna
Piotre: Wykaż że liczba 55n−2+3 jest podzielona przez 4
17 paź 11:49
J:
1) Sprawdzamy dla n = 1
| | 55n | |
2) 55n−2 + 3 = |
| + 3 = 10*k ⇒ 55n = 100k − 75 |
| | 25 | |
dla : n+ 1
| | 5n | | 100k − 75 | | 100k − 60 | |
55n−1 + 3 = |
| + 3 = |
| + 3 = |
| = |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
= 20k − 12 =
4*(5k − 3)
17 paź 12:22
J:
| | 55n | |
chochlik...... 2 linijka: .... = |
| + 3 = 4*k ⇒ 55n = 100k − 75 |
| | 25 | |
17 paź 12:27
J:
..do bani :
dla: n + 1
55(n+1) − 2 + 3 = 5{5n +3} + 3 = 125*55n + 3 = 125*(4k − 75) + 3 =
= 500k − 9375 + 3 = 500k − 9372 = 4*(125k − 2433)
17 paź 12:40
Przemysław: 5≡1 mod 4
kongruencje można potęgować
55n−2≡15n−2 mod4
55n−2≡1 mod4
3≡3 mod 4
można je też dodawać stronami
55n−2+3≡1+3 mod 4
55n−2+3≡0 mod 4
więc liczba jest podzielna przez 4.
Dobrze to jest?
17 paź 12:44
J:
W poleceniu chyba jest indukcja matematyczna
17 paź 12:48
Przemysław: Nom, zobaczyłem po fakcie. Ale ogólnie chyba tak też można tego dowieść.
17 paź 13:08
Piotre: Możecie mi to wyjaśnić krok po kroku? Skąd pojawią się K?
17 paź 15:13
J:
k − to dowolna liczba całkowita ... jeśli liczba a jest podzielna przez 4 , to: a = 4*k
17 paź 15:15
Piotre: Ale skąd w wyrażeniu wzięło się ze wyrażenie jest równe 100k −75
17 paź 15:25
Piotre: Pierwszy raz na oczy widzę indukcje i nie ogarniam tego w zupelnosci
17 paź 15:26
Przemysław: Ogólnie z indukcją to jest tak.
Jak sprawdzić czy można wejść po drabinie?
1)Sprawdzić, czy możemy wejść na pierwszy szczebel.
2)Sprawdzić, czy z każdego szczebla można wejść na kolejny.
Dlatego jeżeli twierdzenie ma działać dla wszystkich n∊ℕ to sprawdzamy dla n=1.
Wychodzi, że to jest prawda.
Potem sprawdzamy czy z prawdziwości tego twierdzenia dla n wynika prawdziwość dla n+1.
Więc zakładamy, że twierdzenie jest prawdziwe dla n.
I staramy się dowieść, że jest prawdziwe dla n+1 używając tego założenia.
Może to Ci coś da
17 paź 15:32