Funkcje cyklometryczne
Krzyś: Funkcje cyklometryczne
Zad.
Narysuj wykres y=arctg(tgx)
y=arctg(tgx)
| | Π | |
Czyli zakładając, że tgx różny od ( |
| +2kΠ) |
| | 2 | |
| | Π | | Π | |
Oraz y należy (− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
tgx=tgy
(Czyli x=y ?)
I dalej nie wiem co zrobić. Wiem, że tg jest funkcją okresową a arctg nią nie jest. Wiem jak
będzie wyglądał wykres, ale nie wiem z czego to wynika że jest okresowy.
Wiem, ze zadanie jest już na innych stronach i tutaj, ale nigdzie to nie jest wytłumaczone.