matematyka
;): zad.1 Jaką kwotę należy wpłacić teraz na 12% rocznie, aby po roku otrzymać 6000 zł, po dwóch
latach 7000 zł, a po trzech latach 8000 zł?
zad.2 Jaką kwotą będziemy dysponować przy końcu 6 roku, jeżeli wpłacimy teraz 3000 zł, a w
każdym następnym roku o 500 zł więcej przy rocznej stopie procentowej 12%?
To drugie robiłam na piechotę, ale coś źle wyszło....
Proszę o pomoc.
17 paź 10:35
Godzio:
(1 + 12%) = 1.12
((((3000*1.12 + 500) * 1.12 + 500 ) * 1.12 + 500) *1.12 + 500)*1.12+500)1.12) =
3000 * 1.12
6 + 500 * 1.12(1 + 1.12 + 1.12
2 + 1.12
3 + 1.12
4) =
| | 1 − 1.125 | |
= 3000 * 1.126 + 500 * 1.12 * |
| = 9479.062577152 |
| | 1 − 1.12 | |
17 paź 10:49
;): wynik do 2 jest 37 137,93
17 paź 12:45
;):
17 paź 23:19