Rachunek
52: Godzio masz chwilkę?
17 paź 10:21
Godzio:
20 min więc szybko
17 paź 10:33
52: to jeszcze 10min... zawaliłem xD
Ogarniasz Wartość oczekiwaną

Jeśli rozkład nie jest ciągły ?
17 paź 10:45
Godzio:
No, dawaj pytanie
17 paź 10:49
52: Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję dla zmiennych losowych o następujących rozkładach:
17 paź 10:51
52: | | 1 | | 5 | | 2 | | 9 | |
EX=0* |
| +1* |
| +2* |
| = |
| |
| | 3 | | 10 | | 10 | | 10 | |
ale nie wiem czy to dobrze zrobiłem
17 paź 10:53
Godzio:
Definicja:
EX = P(X = x
1) * x
1 + P(X = x
2) * x
2 + ... + P(X = x
n) * x
n
(przy rozkładzie skończonym, przy nieskończonym będzie szereg)
U Ciebie:
EX = P(X = 0) * x
1 + P(X=1) * x
2 + P(X = 2) * x
3 =
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 5 | |
= |
| * 0 + |
| * 1 + |
| * 2 = |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | | 12 | | 3 | | 6 | | 6 | |
17 paź 10:54
Godzio:
To chyba inne polecenia mieliśmy
17 paź 10:54
17 paź 10:57
Godzio: A jeszcze wariancja do policzenia była
Liczymy drugi moment:
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
EX2 = |
| * 02 + |
| * 12 + |
| * 22 = |
| + |
| = 1 |
| | 4 | | 3 | | 12 | | 3 | | 3 | |
| | 5 | | 1 | |
VarX = EX2 − (EX)2 = 1 − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
17 paź 10:59
52: Jakbyś mógł wytłumaczyć ten przykład to byłbym mega wdzięczny
17 paź 10:59
52: Dobra

już wiem nie to zadanie ci spisałem

tzn. odp do 4 spisałem xD
| | 5 | |
a w tym 3a to mam EX= |
| |
| | 6 | |
E(X
2)=1
17 paź 11:01
Godzio:
Właśnie zaczynam korki, będę równo za godzinkę

Napisz czego dokładnie nie rozumiesz, może ułatwi mi to rozwianie wątpliwości
17 paź 11:01
Godzio:
| | 25 | |
No właśnie, (EX)2 = |
| , masz ok |
| | 36 | |
17 paź 11:02
Godzio:
To jak coś to napisz jakie masz wątpliwości w jakichś zadaniach, znikam.
17 paź 11:02
52: Ok, o 12:00 będę czyhał na ciebie
17 paź 11:03
52: Dobra to 4 z tej listy
wyszło mi tak:
17 paź 12:02
17 paź 12:02
Godzio: Jestem
17 paź 12:14
Godzio: Wszystko ok
17 paź 12:16
52: No to pięknie

Dzięki za pomoc

Będziesz jeszcze troche ?
17 paź 12:17
Godzio: Jakieś 2h
17 paź 12:17
52: To jeśli masz chęć to możesz pomóc

Zad6 z tej listy
EX=3
EX
3=66
EX
4=339,2
Cov(X,Y)=E(X
4)−EX*EX
3=141,2
17 paź 12:20
Godzio:
17 paź 12:32
52: 
Dzięki a masz pomysł na zad 5 ? Bo ja nawet nie wiem ja zacząć ...
17 paź 12:35
Godzio:
Ja bym tak zrobił:
P(X = 1) = p
P(X = −2) = 1 − p
EX = p − 2(1 − p) = 3p − 2
EX2 = p + 4(1 − p) = 4 − 3p
VarX =4 − 3p − 9p2 + 12p − 4 = − 9p2 + 9p = − 9p(p − 1)
17 paź 12:41
52: No właśnie, ja doszedłem tylko do tego, że P(X=−2)=.. i P(X=1)=...
i nie wiem co z tymi kropkami, bo tam na raz trzeba rzucać dwiema monetami, ale pewnie trzeba
zrobić tak jak napisałeś
17 paź 12:44
52: A nie trzeba jeszcze dodać czegoś takiego
P(X=−1) gdy wyrzuci na raz i orła i reszke
P(X=2) gdy wyrzuci obie reszki
P(X=−4) gdy wyrzuci oba orły
? Bo rzuca na raz dwiema
17 paź 12:46
Godzio:
To samo dla Y tylko z jakimś q i na końcu:
E(X + Y) = EX + EY
Var(X + Y) = VarX + VarY
bo rzuty są niezależne
17 paź 12:48
52: chyba odpuszczę to zadanie sobie

Dzięki jeszcze raz za pomoc, jak coś to będę pytał
17 paź 12:54