kombinatoryka
duchhalloween: Mamy zbiory A i B
|A| = a, |B| = b
Ile jest różnych funkcji f: A −> B? Ile spośród tych funkcji jest różnowartościowych?
17 paź 10:03
Godzio:
Każdemu elementowi z A przydzielamy element z B, zatem takich funkcji jest
|B| * |B| * ... *|B| = |B||A| = ba
Co do różnowartościowych, wartości nie mogą się powtarzać, więc korzystamy tylko z
niewykorzystanych elementów
|B| * (|B| − 1) * ... (|B| − |A| + 1) = b(b − 1) * ... (b − a + 1)
Oczywiście b ≥ a
17 paź 10:36
duchhalloween: Dzięki, teraz to wydaje się banalne
17 paź 11:06