Pole rombu jest równe 7.5
ert: Pole rombu jest równe 7.5 , a długość jego przekątnych różni się o 2.
Wykaż, że tangens połowy kąta rozwartego tego rombu jest równy 5/3.
Nie było mnie na tych zajęciach w szkole proszę o pomoc nie wiem jak się do tego zabrać.
17 paź 00:47
Bogdan:
Pierwszy krok − narysuj romb i oznacz go, zapisz opisane w zadaniu zależności. Pokaż
rysunek i zależności tutaj.
17 paź 00:50
ert: niestety nie mam pojęcia jak na tej stronce narysować ten romb ,
na karce wyszedł mi piękny latawiec
17 paź 00:54
Bogdan:
Kliknij przycisk rysuję, to ostatni przycisk nad polem tekstowym
17 paź 00:55
ert: jest tylko kropka pomarańczowa i nic nie chce narysować
17 paź 00:58
Bogdan:

Ja narysuję, a Ty powtórz ten rysunek
17 paź 01:01
Bogdan:
No dobrze, zapisz zależności określone w zadaniu przy pomocy oznaczeń z mojego rysunku.
17 paź 01:06
Bogdan:
Mam odczucie, że liczyłeś na gotowca. Dobranoc
17 paź 01:31
ert: Dziękuję za piękny rysunek nie nie liczyłam na gotowca bo nie mam pojęcia od czego mam zacząć

nie było mnie na zajęciach a z podręcznika nie mogę sama nic zrobić
17 paź 11:12
ert: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania nie wiem co dalej z tym zrobić ,
17 paź 20:20
sushi_gg6397228:
zrób rysunek
17 paź 20:23
Eta:
Z rys. podanego przez
Bogdana i z treści zadania:
| | 15 | |
f= e+1 i P= |
| , e, f>0 |
| | 2 | |
| | 1 | | 15 | |
P= 4* |
| e(e+1) = |
| ⇒ 4e2+4e−15=0 Δ=256 , √Δ=16 |
| | 2 | | 2 | |
| | −4+16 | | 3 | | 3 | | 5 | |
e= |
| = |
| to f=1+ |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | f | | 5 | | 2 | | 5 | |
tgα= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | e | | 2 | | 3 | | 3 | |
17 paź 20:44
ert: Dziękuję bardzo Eta , ale patrze na to gotowe rozwiązanie i niestety nie mam pojęcia co i skąd
się
wzięło

posiedzę popatrzę i postaram się zrobić to krok po kroku nie pomyślałam aby
obliczone
pole 7,5 zapisać
| | 15 | |
P= |
| i dlaczego f= e+1 |
| | 2 | |
Przepraszam ale chcę to zrozumieć
17 paź 21:06
sushi_gg6397228:
w zadaniu podali przekatne róznią się o 2
2f−2e=2 / 2
f−e= 1
f=e+1
17 paź 21:18
ert: małymi krokami ale faktycznie dało się to ogarnąć, bardzo dziękuję za wyjaśnienie i pomoc
nie było to łatwe zadanie bynajmniej dla mnie
pozdrawiam serdecznie
17 paź 22:33
Bogdan:
Dobry wieczór
ert, cieszę się, że nie oczekujesz gotowego rozwiązania, dodam z małym
przekąsem − nieobecność w szkole w przypadku tego zadania nie jest przeszkodą do jego
rozwiązania.
Biorę mój nocny rysunek.
2e − 2f = 2 ⇒ e − f = 1 ⇒ e = f + 1 (to jest przecież oczywiste)
Pole rombu P = U{1}[2}*2e*2f = 2ef (to też nie jest Ci obce)
2ef = 7,5 ⇒ 2f(f + 1) = 7,5 ⇒ 2f
2 + 2f − 7,5 = 0 (równanie kwadratowe, f > 0), Δ = 64
Wszystko dotąd jest banalne i znane Tobie.
| | −2 − 8 | |
f1 = |
| < 0 sprzeczność, bo długość nie jest ujemna |
| | 4 | |
| | −2 + 8 | | 3 | | 3 | | 5 | |
f2 = |
| = |
| i e = |
| + 1 = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Zależności w trójkącie prostokątnym na pewno umiesz określić.
| | e | | 5 | | 2 | | 5 | |
tgα = |
| = |
| * |
| = |
| i tyle  |
| | f | | 2 | | 3 | | 3 | |
Czy nieobecność w szkole uniemożliwiła Ci przeprowadzić takie działania?
17 paź 22:36
17 paź 22:37
Eta:
17 paź 23:15
ert: tak przeprowadzenie takiego działania po 20 letniej przerwie w szkole zrobiło mi trudność ;)
Pozdrawiam
17 paź 23:29