Macierze/wyznaczniki
Katherine: Witam, mam takie zadanko:
Oblicz det((3AB)T) oraz det(A(2B)T) wiedząc, że A i B są macierzami stopnia 2−go i det(A)=2,
det(B)=5
Nie jestem pewna czy mam dobry wynik : ( czy mógłby ktoś sprawdzić?
det((3AB)T)=90
det(A(2B)T)=40
16 paź 22:50
Bogdan:
Własności macierzy, które tu wykorzystamy:
(cA)T = cAT, detAT = detA, det(AB) = detA*detB, (AB)T = BT*AT
det(cA) = c2detA dla macierzy 2 stopnia
*********************************************************************************************
det(3AB)T = det(3A*B)T = det(BT*(3A)T) = detBT*32*det(AT) = 9*detB*detA = 9*5*2 = 90
det(A*(2b)T) = detA*4detB = 2*4*5 = 40
16 paź 23:38
Katherine: Dziękuję : )
Z tych własności korzystałam : )
ale nie byłam pewna czy prawidłowo rozwiązałam zadanie : )
17 paź 00:17
Bogdan:
Można było ostatecznie poeksperymentować i wybrać odpowiednie macierze, np.:
[1 0]
A = [ ]
[0 2]
[1 0]
B = [ ]
[0 5]
17 paź 00:22