oblicz stężenie procentowe
Karolina: Do 2kg roztworu soli o stężeniu 20% dosypano pół kilograma soli. Oblicz stężenie procentowe
nowego roztworu.
9 gru 18:43
Mateusz: skoro dosypano soli to stężenie nowego roztworu wzrosło zmieniła sie masa substancji
rozpuszczonej a masa rozpuszczalnika nie ale masa roztworu tak no więc mamy 2kg roztworu o
| | ms | |
stężeniu 20% obliczam ile soli znajduje sie w tym roztworze z równania C% = |
| *100% |
| | mr | |
| | C%*mr | |
wyznaczam ms ms = |
| = 0,4kg no więc dodajemy 0,4kg + 0,5kg = 0,9kg i 2kg + |
| | 100% | |
| | ms | |
0,5kg = 2,5kg stężenie nowego roztworu C% = |
| *100% = 36% Mam nadzieje ze wszystko |
| | mr | |
rozumiesz jak co to pytaj a ja bede jutro bo dzis to forum strasznie chodzi
9 gru 19:06