Działanie na pochodnych
rafal10: czesc
Mam takie działanie, jak to obliczyć?
y
1=x
1+
√x12−x2
i chcę obliczyć
| x1 | | dy1 | |
| * |
| gdzie d to znak pochodnej cząstkowej. |
| y1 | | dx1 | |
Coś mi nie wychodzi, pod to dy
1 trzeba podsatwić tamto wyrażenie z góry i obliczyć pochodną?
16 paź 21:14
sushi_gg6397228:
| dy1 | |
| === policz pochodną po x1; x2 jako parametr |
| dx1 | |
16 paź 21:17
rafal10: | | dy1 | | x1 | |
ok, |
| wyszło 1 + |
| |
| | dx1 | | √x12−x2 | |
16 paź 21:23
rafal10: a ok, teraz ten pierwiastek jest równy = y1−x1
16 paź 21:23
rafal10: i co dalej?
16 paź 21:24
sushi_gg6397228:
| | x1 | |
podali ze masz pomnozyć przez |
| |
| | y1 | |
16 paź 21:33
16 paź 21:36
sushi_gg6397228:
zapisz tutaj, a nie link dajesz
16 paź 21:36
rafal10: | x1 | | dy1 | | x1 | | y1 | | x1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| y1 | | dx1 | | y1 | | y1−x1 | | √x12−x2 | |
16 paź 21:38
rafal10: pomożesz?
16 paź 21:38
16 paź 21:39
rafal10: | | dy1 | |
eh, to jest oczywiste, ale czemu po znaku równa się ta pochodna |
| jest inna niż mi |
| | dx1 | |
wyszła?
16 paź 21:41
sushi_gg6397228:
gdzie inna ?
16 paź 21:42
rafal10: | | x1 | |
no jak to gdzie? Mi wyszła ta pochodna 1+ |
| a nie tak jak w rozwiązaniu |
| | √x12−x2 | |
| | y1 | |
|
| , mówię teraz tylko o samej pochodnej |
| | y1−x1 | |
16 paź 21:51
sushi_gg6397228:
a jak wyjdzie sinx to mozesz zapisać cosx* tgx lub inaczej
w zadaniu masz podane y1=x1 + √...
y1− x1= √... a potem wspolny mianownik i wyjdzie to co ma byc
16 paź 21:54
rafal10: | | y1−2x1 | |
sprowadzajac do wspólnego mianowsnika wyszło mi |
| |
| | y1−x1 | |
16 paź 21:57
rafal10: | | y1 | |
a nie, ok |
| czyli się zgadza, wielkie dzięki za pomoc, późno jest i topornie mi |
| | y1−x1 | |
to szło
16 paź 21:58
sushi_gg6397228:
na zdrowie
16 paź 22:03