trygonometria
msuj: Cześć, mógłby ktoś sprawdzić czy wyszedł mi dobry wynik? Bo policzyłem bardzo naokoło i dopiero
w połowie zauważyłem, że liczę nie to co trzeba i kontynuowałem aż policzyłem to co trzeba. Z
góry dzięki
| | 1 | | 3 | |
Policz cosx, jeśli tgx=− |
| oraz x ∊( |
| π;2π) |
| | 3 | | 2 | |
16 paź 20:40
ICSP: źle
16 paź 20:44
msuj: Ok a czy dobrze myślę?
| | 1 | |
tgx=− |
| ⇒ cosx=−3sinx, potem z jedynki mogę policzyć cosx? |
| | 3 | |
16 paź 20:47
5-latek: Jeśli masz podany tgα to cos α liczysz ze wzoru (możesz go sobie wyprowadzić )
16 paź 20:49
msuj: O, świetnie, dzięki wielkie. Wzór się wyprowadza z jedynki czy z czegoś innego?
Przy okazji, czy mogę to tak policzyć?
cos675=cos(360+315)=cos315=cos(270+45)=sin45?
16 paź 20:53
Janek191:
Tak
16 paź 20:59
5-latek: Wzor sobie wyprowadzasz z zaleznosci
| | sinα | |
tgα= |
| z tego wzoru wyprowadzisz sobie wzor na sinα wyrażony przez tgα |
| | √1−sin2α | |
czyli
Natomiast wzor na cos α otrzymasz gdy do wzoru
| | sinα | |
tgα= |
| wstawisz sinα wyrażony przez cos α czyli będzie |
| | cosα | |
| | 1−cos2α | |
tgα= |
| i teraz tylko przekształcenia |
| | cosα | |
16 paź 21:02
5-latek: | | √1−cos2α | |
tgα= |
| ale to pewnie bys się domyslil |
| | cosα | |
16 paź 21:04
msuj: Dzięki, mógłby ktoś jeszcze powiedzieć czy zadania tego typu polegają na tym czy w jakiś inny
sposób się je robi?
Wyprowadzić wzory na:
| | sinα | | sinβ | | sinαcosβ±sinβcosα | |
tgα±tgβ= |
| ± |
| = |
| |
| | cosα | | cosβ | | cosαcosβ | |
wydaje mi się, że we wzorze powinny być wartości tg ale nie wiem jak do nich dojść
16 paź 21:05
PW: Nie, po prostu licznik to sin(α+β) i koniec.
To we wzorze na tg(α+β) są w liczniku i mianowniku same tangensy.
16 paź 22:54