Zadanie nr 1.7
5-latek: Dane sa dwa rozne punkty A i B
Na prostej AB znajdz wszystkie punkty X z takie ze liczba
a) ||AX|+|XB|| jest najmniejsza
b) ||AX|−|XB|| jest najmniejsza
16 paź 20:24
ela:
16 paź 20:32
5-latek: Dziekuje bardzo

Jesli mozmana jakis komentarz do tego zebym to zrozumial . Moze tez ktos inny skorzysta .
16 paź 20:34
ela: a) Jeżeli punkt X znajduje się na odcinku AB to suma |AX|+|XB|=|AB|
Jeżeli punkt X znajduje się na prostej AB, poza odcinkiem AB (na lewo od A) to
|XB|=|XA|+|AB|, |XA|>0, |AB|>0 i |XB|>0
|AX|+|XB|=|XA|+|XA|+|AB|>|AB|
analogicznie po prawej stronie B
b) |a−b|≥0 równość zachodzi dla a=b więc ||AX|−|XB||=0 gdy |AX|=|XB| czyli gdy punkt X znajduje
się na środku odcinka AB.
16 paź 21:03
5-latek: dziekuje CI bardzo

To wystarczy
16 paź 21:06