Zadanie nr 1.6
4max: Dla jakich wartości parametru m punkty A B C istenieja i sa wspoliniowe i niewspolliniowe
jeśli \a) |AB|=2m+1 |BC|=3m−5 |AC|=m+4
Wiec współliniowe
|AB|+|BC|=|AC|
5m−4=m+4
z tego m=2
teraz niewspoliniowe
|AB|<|BC|+|AC|
2m+1<4m−1
z tego m>2
i teraz mam pytanie
Czy należy rozpatrywać dalszse nierownosci
tzn |BC|<|AB|+|AC|i
|AC|<AB+BC i z etgo dopiero wyznaczyć czesc wspolna dla m ?
16 paź 20:05
sushi_gg6397228:
|AC|+ |BC|= |AC| tez sa wspolliniowe
16 paź 21:34
sushi_gg6397228:
wróć
|AC| +|CB|= |AB| − tak miało być
16 paź 21:35
5-latek:

To wtedy punkt B pokrywa się z punktem C . Tak ?
16 paź 21:40
5-latek: To było do postu 21:34
16 paź 21:42
sushi_gg6397228:
tam jest źle, miało być jak linijkę niżej
16 paź 21:44
sushi_gg6397228:
do niewspółliniowe
a> b+c
b> a+c
c> a+b
jak dla normalnego trójkąta
16 paź 21:45
5-latek: Dziekuje

Ja to rozumiem .
A z tymi niewspoliniowymi to będzie tak ja zapisałem ?
16 paź 21:46
5-latek: To już widze
16 paź 21:47