.
ppp: Rozwiąż równanie 3x−2/x−1=2x
16 paź 19:33
16 paź 19:34
ppp: Zgadza się
16 paź 19:41
16 paź 19:44
Janek191:
| 3 x − 2 | |
| = 2 x ; x ≠ 1 |
| x − 1 | |
3 x − 2 = 2 x*( x − 1)
3 x − 2 = 2 x
2 − 2 x
2 x
2 − 5 x + 2 = 0
itd.
16 paź 19:46
ppp: Trzeba będzie dalej robić na delte tak?
16 paź 19:58
5-latek: tak
16 paź 20:37
ppp: I jeśli wyszło mi,że x1= 1/2 a x2= 2 to po prostu zaznaczyć na osi, czy już nie i tak to
zostawić?
16 paź 20:50
5-latek: To jest równanie wiec nie trzeba zaznaczać rozwiązania na osi bo to wychodzą konktertne
liczby
Natomiast dla nierownosci to mozesz sobie zaznaczyć
16 paź 20:52