Interpretacja geometryczna (moduł i nierówność zespolona)
tony67: Cześć!
Chciałbym Was poprosić o pomoc z poniższym przykładem.
Chodzi o geometryczną interpretacje poniżej nierówności:
|(4i−3)(3i−z)| > 1
Najprostsza postać jaką otrzymałem:
(5)/(|3 i−z|) > 1
Lewa strona w Wolframie wygląda tak:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=Plot3D%5B5%2F%28abs%283+i-z%29%5D+
W takim razie czy >1 będzie po prostu dla y > 1? Jak to narysować na płaszczyźnie?
16 paź 19:18
ela:

z=x+iy
|4i−3|=5
|3i−z|=|−x−i(y−3)|=
√x2+(y−3)2
S=(0,3) r=1/5
16 paź 20:06
tony67: Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Czy w tej sytuacji środek koła powinien pozostać pusty i zamalować zewnętrzną część poza nim?
17 paź 17:38