Ekstrema lokalne funkcji
Asia_17: Pomocy, nie wiem jak się za to zabrac!
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x)=√8x−x+1
16 paź 18:46
Janek191:
Tam jest
√8 x − x + 1 czy
√8x − x + 1 ?
16 paź 18:49
Asia_17: √8x
16 paź 18:50
Janek191:

f(x) = 2
√2√x − x + 1 ; x ≥ 0
więc
| | 2 √2 | | √2 | |
f '(x) = |
| − 1 = |
| − 1 = 0 ⇔ x = 2 |
| | 2 √x | | √x | |
W x = 2 pochodna zmienia znak z + na − , więc mamy w x = 2 maksimum lokalne
y
max = f(2) = 2
√2*
√2 − 2 + 1 = 3
16 paź 19:02
Asia_17: Dziękuję baaardzo
16 paź 19:03