matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj ciągłość funkcji f w punkcie x0
patryk:
Zbadaj ciągłość funkcji f w punkcie x0:
⎧
√
12+4x
2
−4
x−1
, jeśli x≠1
f(x)=
⎨
⎩
1 , jeśli x=1
x0= 1
16 paź 18:23
Janek191:
12 + 4 x
2
− 16
√
12 + 4 x
+ 4
4*( x
2
− 1)
=
=
x − 1
(2
√
3+ x
+ 4)*( x −1)
2*( x +1)
=
(
√
3 + x
+ 2)
więc
2*( x + 1)
4
lim
=
= 1
√
3 + x
+ 2
2 + 2
x→ 1
16 paź 18:42
Janek191:
16 paź 18:47
patryk:
Dzięki
16 paź 19:57
xaxa:
dzieki siusiaczku
19 gru 19:37