Wielomiany
Amika: Jeżeli x nie jest równe 0 to wyrażenie
1x2 +
1x w jakiej innej postaci można
zapisać?
Pomoże ktoś?
16 paź 17:54
ICSP: c)
16 paź 18:07
Amika: Wiem że c bo sprawdzałam w odpowiedziach, ale nie wiem jak do tego dojść,
choć próbuje od wczoraj
16 paź 18:16
ICSP: zgadłem
16 paź 18:19
Janek191:
| 1 | | 1 | | 1 | | x | | 1 + x | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| x2 | | x | | x2 | | x2 | | x2 | |
16 paź 18:33
Amika: Nie wpadłam na to. Dziękuje
16 paź 18:34
PW: c) jest dobre

W pewnej szkole nauczycielka serio doradzała uczniom:
− Nie znasz odpowiedzi? − Zakreśl c), masz 25% szansy na trafienie.
16 paź 18:46
Amika: W mim zbiorze zadań ta odpowiedź to właśnie c.
Mogłabym prosić o wyjaśnienie jeszcze jednego zadania.
wartość wyrażenia 1/m−1−1/m dla każdej liczby rzeczywistej m należy do R\{1,0} ?
Nie mam pomysłu co z tym zrobić. Próbowałam sprowadzić do takiego samego mianownika.
|
16 paź 18:55
PW: To wygląda tak:
Bo to co napisałaś znaczy coś innego, ja się tylko domyślam co miało być.
16 paź 18:59
Amika: Tak. Dokładnie tak.
16 paź 19:02
Amika: Pomoże ktoś? Proszę
16 paź 19:41
Eta:
| 1 | | 1 | | m−(m−1) | | 1 | |
| − |
| = |
| = |
| dla m∊R\{0,1} |
| m−1 | | m | | m(m−1) | | m(m−1) | |
16 paź 20:02
Amika: Powiecie mi po kolei co zostało tu zrobione. Nadal nie rozumiem.
16 paź 21:26
5-latek: Eta 
sprowadzila to wyrażenie do wspólnego mianownika
16 paź 21:34
16 paź 21:35
Amika: Czyli 1m−1−−1m−1=2m−1 Mi wychodzi tak.
16 paź 21:45
5-latek: No nie zartuj sobie
Przeciez drugi ułamek musisz domnozyc przez (m−1) .
Patrz post Ety 20:02 tam masz wszystko ladnie rozpisane
16 paź 21:51
Mila:
Amika, jeżeli masz zadanie zamknięte, to piszesz wszystkie podane do wyboru odpowiedzi.
16 paź 22:34