Proszę o pomoc
Haeri: Ciąg an dany jest wzorem an=n−18n+6 gdzie n ≥1. Liczba wyrazów całkowitych tego ciągu
to:
A)2
B)3
C)4
D)6
16 paź 17:18
Janek191:
| | n − 18 | | n + 6 − 24 | | 24 | |
an = |
| = |
| = 1 − |
| |
| | n + 6 | | n + 6 | | n + 6 | |
| | 24 | |
Jakie liczby można podstawić za n, by |
| było liczbą naturalną ? |
| | n + 6 | |
16 paź 17:22
J:
| | 24 | |
an = 1 − |
| .. i ułamek musi byc liczba całkowitą |
| | n+6 | |
16 paź 17:23
J:
całkowitą
16 paź 17:24
Haeri: Za n można podstawić 2,6 i 18 też czy już nie?
16 paź 17:28
Janek191:
Tak : 2 , 6, 18
wtedy
a2 = 1 − 3 = − 2
a6 = 1 − 2 = − 1
a18 = 1 − 1 = 0
16 paź 17:30
J:
| 24 | |
| to liczba całkowita ..czyli mozna |
| 24 | |
16 paź 17:31
Janek191:
Która odpowiedź ?
16 paź 17:31
Haeri: okej, dzięki
16 paź 17:31
Haeri: odpowiedź B)
16 paź 17:31
Janek191:

16 paź 17:32