matematykaszkolna.pl
Trygonmetria K: Witam, pomoże ktoś zapamięta/ zakodować sobie w głowie, albo najlepiej wytłumaczy jak do tego dojść samemu? Gdy mamy wykresy : 1)f(x)= tg|x − π/3| 2) g(x)=tg ( |x| − π/3 ) to przy f(x) najpierw rysujemy wykres tg|x|, a potem przesuwamy o wektor , a przy g(x) najpierw przesuwamy o wektor a dopiero potem rysujemy tg|x| . i mam problem z wbiciem sobie do łba kolejności, bym nigdy przypadkiem nie narysował źle (nie pomylił czy rysowac najpierw wartość bezwględną czy przesunąć o wektor)
16 paź 16:59
PW: To nie problem zapamiętać 2) tg(|x|) to to samo co tgx dla dodatnich x, a dla ujemnych x rysujemy "lusterko" względem osi OY. Gdy już wiemy jak wygląda tg(|x|), to przesuwamy by uzyskać tg(|x| − α)
16 paź 17:32
K: tyle, że przy wykresie tg(|x| − a )najpierw przesuwamy a potem "odbijamy" wykres funkcji z prawej na lewąemotka
16 paź 17:47
PW: 1) Gdyby x − α > 0, to wartość bezwzględna nic by nie zmieniała, czyli dla x > α rysujemy "normalną" funkcję tg(x − α) − najpierw tg(x), potem przesuwamy równolegle do osi OX.. Dla x < α wykres jest symetryczny względem prostej x = α. Mówiąc "po chłopsku" wykres jest taki sam dla argumentów symetrycznych względem tego punktu, w którym x − α zeruje się.
16 paź 17:51
PW: K
16 paź 17:54
K: https://www.wolframalpha.com/input/?i=tg|x-pi%2F3| , widzisz tu " 1)f(x)= tg|x − π/3| " najpierw rysujemy tg (|x|) a potem przesuwamy, a przy "2) g(x)=tg ( |x| − π/3 )" najpierw przesuwamy a potem odbijamy. Zawsze można sprawdzić jak się nie jest pewnym podkładając jakąś liczbę, ale wolałbym nie stosować sprawdzania tylko być pewien jak rysować > .. <
16 paź 18:01
PW: No, przestawiłem sobie w głowie i źle tłumaczę, dziękuję K − wiedziałeś sam, niepotrzebnie pytasz.emotka
16 paź 18:20
K: Chodzi o to, że ja nie do końca jestem pewien tego i boję się, że jak mi się powtórzy takie zadanie to źle zrobię i potrzebuję jakoś sobie to wbić do głowy na amen, bym był już zawsze pewien rozwiązania bo nie wystarczy zadanie zrobić, ale trzeba je w 100% zrozumieć
16 paź 18:26
PW: Tak jeszcze myślę jak 2) wytłumaczyć (sobie emotka ) najprościej: − Funkcja jest parzysta, f(−x) = f(x), czyli ma wykres symetryczny względem osi OY − wystarczy narysować dla x ≥ 0 i zastosować symetrię.
16 paź 18:35
Mila: rysunek " Zwiąż" to z translacją. 1) Wzór funkcji po przesunięciu wykresu f(x) o wektor [a,0] to f(x−a) a) Zatem jeśli narysujesz wykres funkcji:
 π 
y=tg(|x|) to po przesunięciu o wektor [

,0] otrzymasz wykres funkcji:
 3 
 π 
g(x)=tg(|x−

|)
 3 
 −π π 
b) Masz wykres f(x)=tg(x) w przedziale (

,

)