Trygonmetria
K: Witam, pomoże ktoś zapamięta/ zakodować sobie w głowie, albo najlepiej wytłumaczy jak do tego
dojść samemu? Gdy mamy wykresy :
1)f(x)= tg|x − π/3|
2) g(x)=tg ( |x| − π/3 )
to przy f(x) najpierw rysujemy wykres tg|x|, a potem przesuwamy o wektor , a przy g(x) najpierw
przesuwamy o wektor a dopiero potem rysujemy tg|x| . i mam problem z wbiciem sobie do łba
kolejności, bym nigdy przypadkiem nie narysował źle (nie pomylił czy rysowac najpierw wartość
bezwględną czy przesunąć o wektor)
16 paź 16:59
PW: To nie problem zapamiętać
2)
tg(|x|) to to samo co tgx dla dodatnich x, a dla ujemnych x rysujemy "lusterko" względem osi
OY.
Gdy już wiemy jak wygląda tg(|x|), to przesuwamy by uzyskać tg(|x| − α)
16 paź 17:32
K: tyle, że przy wykresie tg(|x| − a )najpierw przesuwamy a potem "odbijamy" wykres funkcji z
prawej na lewą
16 paź 17:47
PW: 1)
Gdyby x − α > 0, to wartość bezwzględna nic by nie zmieniała, czyli dla x > α rysujemy
"normalną" funkcję tg(x − α) − najpierw tg(x), potem przesuwamy równolegle do osi OX..
Dla x < α wykres jest symetryczny względem prostej x = α. Mówiąc "po chłopsku" wykres jest taki
sam dla argumentów symetrycznych względem tego punktu, w którym x − α zeruje się.
16 paź 17:51
PW: K
16 paź 17:54
K: https://www.wolframalpha.com/input/?i=tg|x-pi%2F3| , widzisz tu " 1)f(x)= tg|x − π/3| " najpierw rysujemy tg (|x|) a potem przesuwamy, a
przy "2) g(x)=tg ( |x| − π/3 )" najpierw przesuwamy a potem odbijamy. Zawsze można sprawdzić
jak się nie jest pewnym podkładając jakąś liczbę, ale wolałbym nie stosować sprawdzania tylko
być pewien jak rysować > .. <
16 paź 18:01
PW: No, przestawiłem sobie w głowie i źle tłumaczę, dziękuję
K − wiedziałeś sam, niepotrzebnie
pytasz.
16 paź 18:20
K: Chodzi o to, że ja nie do końca jestem pewien tego i boję się, że jak mi się powtórzy takie
zadanie to źle zrobię i potrzebuję jakoś sobie to wbić do głowy na amen, bym był już zawsze
pewien rozwiązania

bo nie wystarczy zadanie zrobić, ale trzeba je w 100% zrozumieć
16 paź 18:26
PW: Tak jeszcze myślę jak 2) wytłumaczyć (sobie

) najprościej:
− Funkcja jest parzysta, f(−x) = f(x), czyli ma wykres symetryczny względem osi OY − wystarczy
narysować dla x ≥ 0 i zastosować symetrię.
16 paź 18:35
Mila:

" Zwiąż" to z translacją.
1) Wzór funkcji po przesunięciu wykresu f(x) o wektor [a,0] to
f(x−a)
a) Zatem jeśli narysujesz wykres funkcji:
| | π | |
y=tg(|x|) to po przesunięciu o wektor [ |
| ,0] otrzymasz wykres funkcji: |
| | 3 | |
| | −π | | π | |
b) Masz wykres f(x)=tg(x) w przedziale ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
to po translacji o wektor [ |
| ,0] otrzymasz wykres ⇒ |
| | 3 | |
| | π | |
g(x)=tg(x− |
| )→teraz symetria względem OY, tej części wykresu, |
| | 3 | |
która znajduje się po prawej stronie OY (z lewej idzie w zapomnienie)⇒
16 paź 18:51
K: Dzięki, mam nadzieję, że uda mi się to zapamiętać
16 paź 19:12
Mila:
16 paź 19:12