Prawdopodobieństwo klasyczne
Haapik: W urnie jest piec kul bialych o numerach 1,2,3,4,5, oraz trzy kule czarne o numerach 1,2,3.
losujemy bez zwracania dwie kule. oblicz prawdopodobienstwo ze pierwsza wylosowana kula bedzie
biala a druga bedzie miala numer 1.
Wytłumaczy ktoś ?
16 paź 16:08
J:
Widzę,ze drugie podejście ...
Ile jest zdarzeń elementarnych w tym doświadczeniu ?
16 paź 16:10
Haapik: Ogólnie tego nie rozumiem 😯
16 paź 16:14
daras: a szczólglnie czego ?
16 paź 16:16
J:
ciagniesz dwie kule .. za pierwszym razem mozesz wylosować każdą z ośmiu ,
za drugim razem jedną z pozostałych siedmiu ... ile jest zatem możliwości ?
16 paź 16:17
16 paź 16:19
Haapik: Nie rozumiem tego jak to się oblicza i skąd się biorą zdarzenia ; ( moja nauczycielka nie umie
mi tego wytłumaczyć A jak tłumaczy to mówi mówi A za chwile urywa i to jej tłumaczenia.
16 paź 16:24
16 paź 16:25
J:
uwazaj .. np: pierwszą wyciagasz 1B ( biał kula nr 1) i drugą dowolną,
... ile jest takich możliwości,ze pierwsza kula jest kulą 1B ?
16 paź 16:27
Haapik: Jeżeli mógłby ktoś to rozwiązać i to wytłumaczyć czemu tak to będzie git ☺
16 paź 16:27
Haapik: Czyli będzie tylko 1 bo nie mogą się powtarzać ?
16 paź 16:28
J:
czemu nie chcesz tego zrozumieć ..chcę Ci pomóc
16 paź 16:29
Haapik: Chcę zrozumieć ale serio w tym jestem ciemna
16 paź 16:30
J:
(1B,2B) (1B,3B) (1B,1C) .. co oznaczają te zapisy ?
16 paź 16:30
Haapik: Zdarzenia elementarne ?
16 paź 16:31
J:
ale konkretnie ... (1B,2B) .... pierwsza wyciągnieta kula biała nr1, druga biała nr 2
(1B,3C) ... ?
16 paź 16:33
Haapik: Kula numer 1, druga czarna nr 3?
16 paź 16:34
J:
OK..uważaj:
(1B,X)
(1B,X)
(1B,X)
skoro pierwszą wyciągnąłem 1B , to ile mam mozliwości wstawienia za X ?
( ile kul zostało w pojemniku ?)
16 paź 16:37
Haapik: Za X 7 ?
16 paź 16:41
J:
jasne ... mam 7 mozliwości po wyciągnięciu pierwszej kuli 1B
a jak wyciągnę pierwszą kulę 2B .. to ile mam mozliwości ?
16 paź 16:43
Haapik: Hmm 6 ?
16 paź 16:44
J:
a dlaczego ? ..przecież teraz kula 1B jest nadal w pojemniku
16 paź 16:45
Haapik: Czyli też 7 bo jeżeli 2B jest pierwsza to liczba się nie zmienia ☺ dobrze teraz zrozumiałam ?
16 paź 16:47
daras: nie za X
16 paź 16:47
J:
bardzo dobrze .. idziemy dalej ..
pierwszą wylosowałem kulę 3B .. .ile jest teraz mozliwości ?
16 paź 16:48
daras: widzę, ze trzaby odswieżac co 5 s')
powo!
16 paź 16:49
Haapik: Też 7 ☺
16 paź 16:49
J:
zaczynasz "łapać" ...
(1B,X) − 7 możliwości
(2B,X) − 7 możliwości
(3B,X) − 7 możliwości
.
.
.
... ile jeszcze mogę dopisać nawiasów i dlaczego ?
16 paź 16:52
haaap: 21, ponieważ wszystkie możliwości dodajemy do siebie ?
16 paź 16:53
J:
skup się ...
na pierwszym miejscu w nawiasie może być dowolna z ..... kul ?
16 paź 16:55
daras: haaap to twój młodszy brat ?
16 paź 16:55
haaap: czyli to ma być tak ? (1B,2) (1B,3) (1B,4) (1B,5)
16 paź 16:56
J:
a co oznacza (1B,4) ?
16 paź 16:58
haaap: a nie miało być do 3 bo tylko 3 czarne kule są

(1B,3) oznacza kula biała nr 1, druga czarna nr3 ? oto chodzi ?
16 paź 17:00
J:
Ustalmy: 1B − biał kula nr 1 , 3C − czarna kula nr 3 ..itd
(1B,....)
(1B,....)
(1B,....)
ile jest takich mozliwości, gdy pierwszą kulą jest 1B ?
16 paź 17:03
haaap: 3 ? (1B,1C) (1B,2C) (1B,3C)
16 paź 17:04
J:
a za drugim razem nie możemy wyciagnąć kuli białej ,tylko same czarne?
16 paź 17:05
haaap: I tu właśnie nie wiem
16 paź 17:07
Haapik: Daras to cały czas haapik tylko mi na kompie zmienia na haaap
16 paź 17:08
J:
masz zawiązane oczy .... wylosowałaś kulę 1B .. drugi raz losujesz , czy nie możesz wylosować
jako drugą kulę białą ?
16 paź 17:09
Haapik: mogę

czyli może też być (1B,2B)? tylko one nie mogą się powtarzać tak ?
16 paź 17:10
J:
no pewnie .. bo losujemy bez zwracania
zatem ..jako pierwszą losujemy jedną z 8 i do do niej mamy 7 możliwości dolosowania drugiej,
czyli wszystkich mozliwości jest ?
16 paź 17:12
Haapik: (1B,1C) (1B,2C)(1B,3C)
(1B,2B) (1B,3B)(1B,4B)(1B,5B)
(2B,1B) Czyli to ma tak być z każdą cyfrą ?
16 paź 17:16
J:
nie ...
(1B,X) po wylosowaniu 1B w pojemniku zostało 7 kul (2B,3B,4B,5B,1C,2C,3C) i każdą z nich moge
wstawić do nawiasu jako drugą kulę .. jasne ?
16 paź 17:21
Haapik: teraz tak

czyli tylko z 1 ?
16 paź 17:21
Haapik: wiem nie masz już do mnie siły

przepraszam
16 paź 17:22
J:
(1B,2B) , (1B,3B) , (1B,4B) ,(1B,5B) ,(1B,1C) , (1B,2C) , (1B,3C) − 7 mozliwości
(2B,1B) , (2B,3B) ....... dopisz
(3B,1B) .... dopisz
(4B, ) ... .dopisz
(5B, )
(1C, )
(2C, )
(3C,...)
a na końcu policz nawiasy
16 paź 17:29
Haapik: czyli do każdego po 7 możliwości ?
16 paź 17:30
J:
nareszcie
IΩI = 8*7 = 56 ( tyle jest zdarzeń elementarnych )
a ile by było gdybyśmy pierwszą kulę zwracali przed losowaniem drugiej ?
16 paź 17:32
Haapik: 8*8=64?
16 paź 17:33
J:
chyba już czujesz...
teraz zdarzenia sprzyjające : ( pierwsza biała ,druga z numerem 1 )
(1B,1C)
(2B,1C) ,(2B,1B)
(3B,1C),(3B,1B)
(4B,1C)),(4B,1B)
(5B,1C),(5B,1B)
| | 9 | |
IAI = 9 i P(A) = |
| ... i koniec zadania |
| | 56 | |
16 paź 17:41
Haapik: jej dziękuję

to ogarniam
16 paź 17:43