Liczby rzeczywiste
Dzullia: 1. Dana jest liczba trzycyfrowa. Cyfra dziesiątek jest o 3 większa od cyfry setek, a suma cyfry
setek i cyfry jedności jest równa 11. Jeśli zamienimy miejscami cyfrę setek i cyfrę jedności,
to otrzymamy liczbę większą od danej o 693. Wyznacz te liczbę trzycyfrową.
2. Dana jest liczba dwucyfrowa. Suma cyfr tej liczby jest równa 12. Suma tej liczby oraz
kwadratów cyfry dziesiątek i cyfry jedności jest równa 131. Wyznacz tę liczbę dwucyfrową.
16 paź 15:09
J:
1) szukana liczba: x*100 + (x+3)*10 + z i x + z = 11
z warunków zadania: z*100 + (x+3)*10 + x − 693 = x*100 + (x+3)*10 + z
16 paź 15:18
J:
po redukcji:
z − x = 7
z + x = 11
z= 9 , x = 2
szukana liczba: 259 [ 952 − 693 = 259 ]
16 paź 15:22
J:
próbuj drugie sama/sam
16 paź 15:23
J:
2) Odp: 57
16 paź 15:31
Janek191:
z.2
x + y = 12 ⇒ y = 12 − x
10 x + y + x
2 + y
2 = 131
10 x + 12 − x + x
2 + ( 12 − x)
2 = 131
9 x + 12 + x
2 + 144 − 24 x + x
2 − 131 = 0
2 x
2 − 15 x + 25 = 0
Δ = 225 − 4*2*25 = 225 − 200 = 25
√Δ = 5
| | 15 − 5 | |
x = |
| = 2,5 − odpada − nie jest cyfrą |
| | 4 | |
więc
y = 12 − 5 = 7
Odp. 57
======
16 paź 16:40