zadania rozszerzone
qwe: Prosiłbym o dokładne rozwiązanie całego zadania (od początku do końca)

1. Punkty P,Q,R są środkami boków kolejno AB,BC,CD równoległoboku ABCD. Wyznacz współrzędne
wierzchołków równoległoboku, jeśli:
a) P(2;0), Q(7;4), R(4;4)
→ →
b) BA = [−5;5], BC = [2;4], Q(3; −1)
→
c) AB = [8;2], Q(7;2), R(6;4)
→
→
2. Przekątne AC i BD równoległoboku ABCD przecinają się w punkcie P(2;1). Jeśli
(wektor)AC=[8;10] i (wektor)BD=[−6;8], to jeden z wierzchołków równoległoboku ma współrzędne?
A. (5;−3) B. (7;4) C. (−2;4) D. (−4;−3)
3.Podstawa AB trapezu ABCD jest 3 razy dłuższa od podstawy CD. Mając dane A(1;2),
(wektor)AD=[1;3], (wektor) DB = [5;0], oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków trapezu
4. Dane są równania prostych zawierających dwie środkowe trójkąta: y=2 i y=−x+3 oraz jeden z
jego wierzchołków: (1;−2). Wyznacz współrzędne środków boków tego trójkąta.
16 paź 14:35
PW: Którego?
16 paź 15:37
daras: chyba mamy wylosować
16 paź 15:57
qwe: No wszystkie jeśli można
16 paź 16:00
daras: nie można
16 paź 16:12
J:
1)
a) porównujesz wektory: PR = [2,4] BC = [x
c − x
b, y
c − y
b] ,czyli:
x
c − x
b = 2 oraz y
c − y
b = 4
| | xc + xb | | yc + yb | |
a ponadto: |
| = 7 oraz |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
z układu równań obliczysz: x
b, y
b , x
c , y
c ...potam prosto współrzędna A i D
16 paź 16:15
qwe: @J dziękuję za to jedno

@Daras... to po cholerę się udzielasz jeśli nie chcesz pomóc?
16 paź 16:24
Janek191:

z.3
D = A + [ 1; 3 ] = ( 1; 2) + [ 1; 3] = ( 2; 5)
→
DB = [5; 0 ]
B = ( 2; 5) + [ 5; 0 ] = ( 7; 5)
→
AB = [ 7 − 1; 5 − 2] = [ 6 ; 3]
→
DC =
13*[ 6; 3 ] = [ 2; 1]
C = D + [ 2; 1] = ( 2; 5) + [ 2; 1] = ( 4; 6)
Odp. B = ( 7; 5) , C = ( 4; 6) , D = ( 2; 5)
16 paź 16:27
daras: @1q6:24 bo nie lubię leni
16 paź 16:42
qwe: @Janek191 dziękuję
16 paź 16:46
qwe: 1. Punkty P,Q,R są środkami boków kolejno AB,BC,CD równoległoboku ABCD. Wyznacz współrzędne
wierzchołków równoległoboku, jeśli: → → b) BA = [−5;5], BC = [2;4], Q(3; −1) → c) AB = [8;2],
Q(7;2), R(6;4)
16 paź 16:53
qwe: Prosiłbym o to zadanie które wkleiłem wyżej (2 podpunkty) i o 2 oraz 4 jeszcze
16 paź 16:55
PW: Mogę czwarte.
Proste y = 2 i y = −x+ 3 przecinają się w punkcie (1, 2) (trzeba rozwiązać układ równań,ale że
łatwy, to w pamięci). Jak wiadomo wszystkie środkowe przecinają się w tym punkcie (również ta
trzecia której nie znamy przecina się w punkcie (1, 2) z tymi znanymi).
Wiadomo również, że środkowe trójkąta są podzielone przez ich punkt wspólny − każda w stosunku
2:1 licząc od wierzchołka. W tym wypadku mamy informację:
punkt A = (1, −2) (wierzchołek trójkąta) i punkt M = (1, 2) (wspólny punkt środkowych)
| | 2 | |
wyznaczają odcinek, który stanowi |
| odcinka AD, gdzie D = (xD, yD) oznacza środek boku |
| | 3 | |
BC.
Wobec tego
| | 2 | | 2 | |
|
| (xD−1) = 1 − 1 i |
| (yD − (−2)) = 2 − (−2) |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
|
| (xD−1) = 0 i |
| (yD − (−2)) = 4 |
| | 3 | | 3 | |
x
D = 1 i y
D = 4.
Jeden środek boku mamy: D = (1, 4).
Można było to wyznaczyć łatwiej (oba punkty A i M leżą przypadkowo na prostej y = 1), ale idzie
o metodę.
Dalej myślimy tak: punkt D należy do prostej BC. Jeżeli prosta BC ma równanie
y = ax+b,
to
4 = a·1 + b,
skąd
a = 4 − b.
czyli równanie prostej BC ma postać
(1) y = (4−b)x + b.
Należy dobrać tak parametr b, żeby punkty wspólne prostej (1) i środkowych y = 2 i y= − x + 3,
czyli punkty B i C były końcami odcinka o środku D.
Szczegóły nudne, więc zostawiam je pytającemu.
16 paź 17:24
qwe: Dziękuję Ci bardzo
16 paź 17:51