Zad
Rases: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f, gdzie f(x)=log
3 (6x−x
2). Proszę o
wytłumaczenie jak dla debila
16 paź 14:14
J:
Zacznij od ustalenia dziedziny
16 paź 14:15
Rases: x∊(0,6)
16 paź 14:19
J:
OK. Czy funkcja : f(x) = log3x jest rosnąca ?
16 paź 14:23
Rases: tak bo podstawa a>1
16 paź 14:24
J:
a zatem, czym większa warość argumentu, tym wartość funkcji ....?
16 paź 14:25
Rases: tak
16 paź 14:27
J:
odpowiedz na pytanie
16 paź 14:28
Rases: czym większa wartość argumentu tym wieksza wartosć funkcji
16 paź 14:29
J:
no własnie ... popatrz teraz, jak zmienia się argument: (6x − x2) ...
maleje i rośnie ... kiedy osiaga największą wartość ?
16 paź 14:32
Rases: dla 3
16 paź 14:36
J:
brawo ... i wynosi ?
16 paź 14:37
Rases: 2
16 paź 14:42
J:
ejże ..6*3 − 32 = ...?
16 paź 14:44
Rases: 9 ale log jeszcze
16 paź 14:45
J:
spokojnie .... ustaliliśmy,że nasza funkcja osiagnie najwiekszą wartość, gdy wyrażenie:
6x − x2 ( argument naszej funcji) będzie najwieksze .. sam ustaliłeś,że argument naszej
funkcji będzie najwiekszy, gdy x= 3 , zatem mamy:
fmax = f(3) = log3(6*3 − 3*2) = log3(?) = ? ... jasne ?
16 paź 14:48
J:
(6*3 − 32) oczywiście
16 paź 14:51
Rases: no czyli 2?
16 paź 14:55
J:
no ..czyli : fmax = f(3) = log39 = 2 , to pół zadania
teraz mimimum .. jaka jest najmniejsza warość argumentu: 6x − x2 ?
16 paź 14:57
Rases: no nie wiem skoro dziedzina to(0,6) to zakładam że cos koło zera
16 paź 15:05
J:
własnie .. chodzi o to "koło" ... w tym przedziale (0,6) nie ma najmniejszej wartości,
a zatem nie ma też ............ tej funkcji ( uzupełnij kropki )
16 paź 15:08
Rases: wartosci najmniejszej?
16 paź 15:11
J:
dokładnie ... i po zadaniu .. rozumiesz wszystko ?
16 paź 15:15
Rases: hmm ok a jak by podstawa była mniejsza od zera to wtedy juz by przyjmowałą
16 paź 15:19
J:
byłoby odwrotnie ..miałaby minimum , a nie miała maksimum
16 paź 15:25
Rases: chyba wszystko rozumiem dzięki wielkie
16 paź 15:48