funkcje trygonometryczne
Fadis: Hej, mam wzór do narysowania 1/tg2x+1 , i mam problem w jednym miejscu, otóż, dlaczego w
miejscu pi/2 i −pi/2 gdzie tangens w tych miejscach jest nieokreślony funkcja przyjmuje
wartość: 0 , ponieważ wydaję mi się, że gdy tangens jest nieokreślony to po prostu pomijam go
i wychodzi mi wzór 1/1 = 1 . Potrafi mi to ktoś wytłumaczyć?
16 paź 12:36
J:
| | π | |
A skąd wiesz,ze dla: |
| wartość tej funkcji wynosi 0 ? |
| | 2 | |
16 paź 12:39
16 paź 13:36
Fadis: + odpowiedzi z tyłu książki, że ta funkcja przyjmuje wartośći <0,1>
16 paź 13:38
16 paź 13:44
16 paź 13:46
Fadis: aa, moja pomyłka wcześniej, y=0 dla x=pi +2kpi , źle z wykresu odczytałem, głupi błąd .. ;<
16 paź 13:48
Fadis: Wytłumacz mnie ktoś proszę, na chłopski rozum, jak wyliczyć miejsce zerowe funkcji 1 / tg2 + 1
, jak tg2 ma wartość <0,1> (zawsze dodatni) więc najmniejsza wartość wychodzi dla tg=1 i to
jest y=1/2 . nie potrafię zobaczyć w tej funkcji, by ona miała miejsca zerowe
16 paź 13:56
ICSP: 0 ≤ tg2x < ∞
16 paź 13:57
J:
Witaj ICSP ... mam wątpliwości co do tej funkcji ..czy jej dziedziną może być R ?
16 paź 14:01
ICSP: Dziedziną nie jest R.
16 paź 14:05
ICSP: Witaj
J
16 paź 14:11
J:
A no właśnie ... wolfram pokazuje: f(π/2) = 0 ?
16 paź 14:12
ICSP: Jak widać nawet wolfram może się mylić
16 paź 14:15
Fadis: no też zauważyłem, że wolfram pokazuje f(π/2) = 0 , a inny program do rysowania funkcji f(π) =
0.
Zresztą dalej nie ogarniam skąd się wzięły miejsca zerowe .. no i też nie wiem, czemu D nie
należy do R ? coraz głupszy się czuję <zakłopotany>
16 paź 14:15
ICSP: Miejsc zerowych ta funkcja nie posiada.
16 paź 14:18
J:
Ta funkcja po prostu nie ma miejsc zerowych
16 paź 14:20
J:
| | π | |
Do dziedziny tej funkcji nie należą kąty: (2k+1) |
| , bo dla tych kątów nie istnieje |
| | 2 | |
tangens
16 paź 14:21
Fadis: a najmniejsza wartość to jaka ? dla tg=0 jest y=1/1=1 , a odp. mam y:(0,1>
16 paź 14:23
J:
f(x) = 1 to maksimum, minimum nie ma ...
Masz w odpowiedzi: y ∊ (0,>1> ... czy istnieje najmniejsza liczba w tym przedziale ?
16 paź 14:30
Fadis: dobra, już wszystko rozumiem, dzięki wszystkim za pomoc
16 paź 14:50