indukcja
matt: Witam prosze o wskazówki nie wiem jak zrobić te dowody indukcyjne:
1)Dla każdego n∊N liczba 5*72n+1 + 23n jest podzielna przez 41.
2) n∊N, n≥2 liczba 22n − 6 jest podzielna przez 10.
16 paź 12:22
J:
1) Nie jest prawdą
16 paź 12:34
matt: drobna pomyłka
1)Dla każdego n∊N liczba 5*7(2n+1) + 23n jest podzielna przez 41.
16 paź 12:42
matt: Dla każdego n∊N liczba 5*72(n+1) + 23n jest podzielna przez 41.
16 paź 12:43
J:
2) 22n − 6 = 10*k ⇔ 22n = 10*k + 6
22(n+1) − 6 = (22n)2 − 6 = (22n + √6)*(22n − √6) =
= (10k + 6 + √6)(10k + 6 − √6) .... po wykonaniu mnozenia i redukcji,
każdy człon tej liczby jest podzielny przez 10
16 paź 13:30