stozki
monika: Przekrojem osiowym stożka jest trojkat prostokątny o polu równym S. Wyznacz pole całkowite i
objętość stożka .
Mi wyszło, ze to S będzie sie równało r2 i nie wiem czy dobrze to pooznaczlam. Pole całkowite
wtedy by było 3πS a objętość 1/3πSr. Czy jest to dobrze? Jeśli nie to gdzie popełniłam błąd?
16 paź 09:04
J:
źle
16 paź 09:13
monika: Już S jest złe ?
16 paź 09:20
monika:
16 paź 09:21
monika: S to bedzie1/2 r2
16 paź 09:23
J:
bok kwadratu: a
| | 1 | | 1 | |
r = |
| a√2 = |
| *√2S*√2 = √S |
| | 2 | | 2 | |
H = r =
√S
... i teraz licz
16 paź 09:26
monika: I wtedy V to 2/3πSr a pole całkowite πS(2+r)?
16 paź 09:27
J:
nie ... pokaż obliczenia
16 paź 09:28
monika: Aaa. Dziękuje . Już liczę
16 paź 09:28
monika: tamto napisałam jak jeszcze nie zobaczyłam co mi odpisałeś/odpisałeś . Teraz mi wyszło pole
πS(1+2)
16 paź 09:35
J:
PC = πS(1 +√2)
16 paź 09:36
monika: Liczyłam to tak P= πS + π√S2√S = πS+2πS = πs(1+2)
16 paź 09:38
monika: Czyli jak r to √S to 2r to √2s a nie 2√S?
16 paź 09:40
J:
przecież ta dwójka jest pod pierwiastkiem: PC = πS + π√S√2S
16 paź 09:41
monika: Właśnie tego nie załapałam . A V to 1/3πS√S
16 paź 09:42
J:
| | 1 | |
tak .. możesz napisać: V = |
| π√S3 |
| | 3 | |
16 paź 09:51
monika: Dobrze

dziękuje bardzo za pomoc
16 paź 09:58