moduły
Agatha: Jak rozwiązać
3x−|2−x|>0
Mam wątpliwości czy mam dobrze.
15 paź 23:18
ZKS:
Zamieść swoje rozwiązanie jeżeli chcesz wiedzieć, czy masz dobrze.
15 paź 23:25
Agatha: 1. x należy do (−∞,2)
I wychodzi mi x>1/2
uwzgl. założenia x należy (−1/2,2)
15 paź 23:28
Agatha: +1/2 ma byc
15 paź 23:28
Agatha: 2. x należy do <2,∞)
i wychodzi x>−1/2
uwzgl założenia xnależy do <2,∞)
15 paź 23:30
Agatha: a potem uwzgl 1 i 2 to wychodzi x nalezy do (1/2, 2)
15 paź 23:30
ZKS:
Bierze sumę 1o oraz 2o, nie część wspólną. W przypadku 2o coś jest źle.
15 paź 23:35
Agatha: w 2. jest x>−1 poprawiłam
15 paź 23:36
Agatha: aha czyli na koniec trzeba sumę, a myślałam że część wspólną, czyli będzie: od (1/2 do∞)
15 paź 23:37
Agatha: dobrze?
15 paź 23:43
ZKS:
Dobrze.
16 paź 00:01
Mila:
3x−|2−x|>0⇔
3x−|x−2|>0
1) |x−2|=x−2 dla x≥2 wtedy masz nierówność :
3x−(x−2)>0⇔
3x−x+2>0
2x>−2
x>−1 i x≥2⇔x≥2
lub
2) |x−2|=−(x−2) =−x+2 dla x<2 wtedy masz nierówność:
3x−(−x+2)>0
3x+x−2>0
4x>2⇔
Złączenie zbiorów
========
16 paź 00:04
pigor: ..., albo np. tak :
3x−{2−x} >0 ⇔ 3x >{2−x| ⇔ |x−2|< 3x /
2 i x>0 ⇔
⇔ x
2+4−4x < 9x
2 i (*)
x >0 ⇔ 2x
2+x−1 >0 ⇔
2x2−x+2x−1 >0 ⇔
⇔ x(2x−1)+1(2x−1) >0 ⇔ 2(x−
12)(x+1) >0, stąd i z (*) ⇔
x∊(12;+∞).
16 paź 00:33
Eta:

|2−x|= |x−2|
3x−|x−2|>0 ⇔ |x−2| <3x
| | 1 | |
f(x)= |x−2| , g(x)= 3x (punkt wspólny wykresów |x−2|=3x ⇒ x= |
| |
| | 2 | |
to
f(x)<
g(x) dla
x∊(12, ∞)
16 paź 00:50