Spadochroniarz uzyskawszy prędkość v = 20 m/s otworzył spadochron i po upływie c
Patrycja: Spadochroniarz uzyskawszy prędkość v = 20 m/s otworzył spadochron i po upływie czasu
t = 3s jego prędkość zmniejszyła się dziesięciokrotnie. Wyznaczyć naprężenie linek spadochronu
podczas hamowania ruchu spadochroniarza jeżeli jego ciężar jest równy P = 600N. Przyjąć
wartość przyśpieszenia ziemskiego g= 10m/s2. Wymagany rysunek.
Bardzo proszę o pomoc
15 paź 22:33
Qulka:

a=Δv/t = 18/3=6
P−N=ma
N=P−ma=600−60•6 = 240N
15 paź 22:37
daras: a ile było linek i jaki kąt tworzyły one z czaszą spadochronu ?
15 paź 22:56
daras: | | 240 | |
jeżeli dwie, jak na rysunku, to N' = |
| [N] |
| | √2(1+cosα) | |
15 paź 23:15