Fizyka
ronaldo07: Dwie jednakowo naelektryzowane krople wody, o promieniu r=2 mm każda, znajdują się w takiej
odległości od siebie, że ich siły odpychania elektrostatycznego i przyciągania grawitacyjnego
równoważą się. Przyjmij gęstość wody Ro=103 kg/m3. Oblicz:
a. wartość ładunku zgromadzonego na każdej kropli,
b. ile ładunków elementarnych znajduje się w każdej kropi.
15 paź 21:01
daras: 1.znasz wzór na siłę Coulomba?
2.znasz wzór na siłę grawitacji ?
15 paź 21:06
ronaldo07: Nie za bardzo
15 paź 21:08
daras: to poznaj
15 paź 21:11
ronaldo07: Prosze tylko o rozwiazanie
15 paź 21:34
ronaldo07: ?
15 paź 22:09
15 paź 22:19
15 paź 22:24
Qulka: a)
| | ρ4πR3 | |
Q= |
| √G/k= 0,00000216362C |
| | 3 | |
b)
n=Q/e=1,35226•10
13
15 paź 22:27
Qulka: poprawka Q=2,1636210−15 a n = 13522
15 paź 22:29
daras: on tylko prosi o ....rozwiazanie

nie chce sie nauczyć czy choćby poszukać dwu wzorów w zeszycie
15 paź 23:03
daras: wielbłąd w obliczeniach
q ≈ 2,9 8 10−15 C
n ≈ 1,8 *104
15 paź 23:08
daras: w zadaniu ze spadochronem tez obliczyłaś tylko napięcie dla jednej linki
15 paź 23:09